Huden påverkas av alla yttre påverkningar som sol, vind, rökning, datorer, kost, dryck och hur man lever. Den blir mer motståndskraftig om man äter rätt, dricker mycket vatten, inte röker, sover tillräckligt och får den omvårdnad den behöver. Även om det mesta styrs genetiskt, så kan man ju alltid försöka göra det bästa för sin hy

Varför får man torr hy

Huden producerar en sorts olja (sebum) för att skydda sig. En del personer har för liten produktion av oljan och det kan finnas flera orsaker till det.

Huden är anpassad efter hur människan levde för hundratusentals år sedan. I dagens samhälle utsätts huden för fler påfrestningar. Allt ifrån luftföroreningar till tvättmedelsrester i kläderna...

Huden klarar ofta inte av att hantera alla påfrestningar och då kan den bli torr. Vill man leva en modern livsstil så får man kanske acceptera att man behöver hjälpa huden lite på traven ibland.

Naturligt är bäst

En del företag säljer lotion och liknande för att ersätta bristen av olja men det fungerar aldrig lika bra som hudens egen olja.

Oftast så innehåller produkterna även en hel del kemikalier som gör det svårt för huden att komma i balans och kan till och med bidra till ännu torrare hy.

Det finns även risker eftersom många kemikalier tas upp genom huden och man har nu på senare tid börjat se ett samband mellan kemikalierna och allvarliga skador i kroppen.

Ge huden det den vill ha

Huden behöver fukt, vitaminer, mineraler och olja. Men det går inte med vilken olja som helst. Det ska vara en olja som är så lik hudens egna naturliga olja som möjligt.

Olja ifrån tex. jojoba har en struktur som är väldigt lik kroppens egna olja. Det gör att den fungerar väldigt bra för att återfukta huden och den ger huden tillbaka sitt naturliga skydd så att den får en chans att återhämta och förnya sig.

Men det är viktigt att oljan är av hög kvalitet. Helst ska den vara kallpressad så att all näring finns kvar i den.

Torr hy

- TORR HY har oftast väldigt små porer, den känns stram och man får använda mycket creme då huden drar åt sig så mycket. Under dagen kan den bli lite fnasig och stram. Torr hy åldras fortare och därför är det viktigt att man använder produkter som är framtagna för torr hy, med mycket återfuktande i rengöringen och ansiktsvattnet och en rikare konsistens i cremen. Fuktighetsmask kan användas flera gånger i veckan, medans man ska ta det försiktigt med peeling, kanske 1 gång i veckan eller varannan vecka.

 

Torr hy och eksem

- Det är inte ovanligt att ibland drabbas av torr hy och eksem, i synnerhet under de kalla vintermånaderna. Detta kan bero på att man inte svettas lika mycket på vintern som på sommaren, vilket leder till att man inte dricker tillräckligt med vatten. Slarv med vätskeintaget går automatiskt ut över hudens välmående, eftersom man hela tiden förlorar vätska ändå i form av svett och urin med mera.

Torrheten i hyn kan också bero på att man duschar för ofta eller använder för starka produkter när man gör det. För att få bukt med problemet bör man alltså se till att dricka mer, duscha mindre och använda milda tvålar.

Minst lika viktigt är det dock att investera i bra återfuktande krämer, och se till att inte snåla med dem.

 

 Torr hy

 

website statistics

 

10 aug 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)