Välj den rödaste tomaten

Små djupröda tomater

Små tomater och tomater med djupare röd färg innehåller i regel mer lykopen, ett ämne som kan skydda mot cancer. Uppvärmda tomater får högre lykopenhalt, som krossade tomater eller tomatjuice.

Vad har hänt med tomaterna? Den prisbelönta serien Matens pris och granskar hur nyttiga grönsakerna egentligen är.

Lykopenet är ett rött färgämne som framförallt finns i och i närheten av skalet på tomaterna. Det är jättestor skilnad på tomaterna. Olika tomater innehåller olika mängder av lykopen. 

Det blir lättare tillgängligt i kroppen när tomaterna värms upp och mixas som i tomatjuice.

Det går att få i sig lykopen från färska tomater också. Men då gäller det att man väljer rätt tomater. Det är de som är rödast och smakar godast. Fytokemikalier finns i många olika frukter bär och grönsaker, som blåbär, hallon, havtorn broccoli grönkål, ja alla grönbladiga grönsaker, lök, vitlök och en massa frukter innehåller också olika fytokemikalier som stärker vårt immunförsvar och skyddar mot många dödliga sjukdomar.

Läs mer i artikeln Sveriges radio - Matens pris 

"Det är stora skillnader?

– Ja det är jättestora skillnader.

När Susanne lät Siamak Haghdoost på Stockholms Universitet testa fyra av hennes tomater visade det sig att den stora runda tomaten som hon odlar allra mest av var den som innehöll minst lykopen. För att få i sig lika mycket lykopen som i ett glas tomatjuice, skulle man behöva äta ett kilo av de här tomaterna, om dagen."

"Men behöver vi mer av de här ämnena då får vi inte i oss tillräckligt idag?

– Om man ser på de här medicinska undersökningarna när man jämför de som äter mycket och lite frukt och grönt och då ser man att de som äter mycket har en bättre hälsa och om man då tror att basen till det här åtminstone delvis är att man får i sig mer av de här ämnena så skulle det förmodligen innebära positiva effekter för folkhälsan om man kunde öka dem."

"Eftersom de lykopenrika tomaterna är dyrare blir det svårt för handeln att sälja dem.

– Handeln utövar högt tryck på hela leverantörskedjan på att leverera produkter som kostar lite. Och det kräver produkter med hög avkastning."

"Jag berättar om de vetenskapliga studierna som visar att växtförädlingen gjort att grönsakerna inte är lika nyttiga som de är förr och undrar vilket ansvar Monsanto har för det här. Sharon har inte läst de här studierna men hon erkänner att det ofta finns en motsättning mellan högt näringsinnehåll och hög avkastning.

– Om en planta är särskilt näringsrik så kanske det kan innebära att den samtidigt har sämre avkastning och vara svårare att hantera.

Det kommer alltid vara en kompromiss mellan näring och avkastning, säger hon.

Men konsekvensen blir att det inte är de nyttigaste grönsakerna konsumenterna kan köpa i affären undrar jag?

– Det stämmer svarar Sharon MacGregor, på Monsanto."

 

 Läs mer i artikeln Sveriges radio - Matens pris 

18 Jan 2016

© 2012-2024 Hud.n.nu. Alla rättigheter förbehållna.
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)