Hud och Skönhet

Hälsa, friskvård och skönhetsblogg

Huskurer

Lite huskurs historia

chiafrön med citronvatten och mynta

Chiafrön med citronvatten och mynta :)

Huskurer

Huskurer har funnits i tusentals år. Till och med idag består ca 30 % av alla receptbelagda mediciner och droger av växtextrakt. Faktum är att ordet "drog" kommer från ett gammalt ord, drogge, som betyder "att torka" vilket är sättet man bereder många örtmediciner på.

Honung är en av de äldsta huskurerna man känner till. I det gamla Egypten användes honung som bot mot högt blodtryck. Honung innehåller en väldig mängd vitaminer, enzymer, proteiner och aminosyror - Faktum är att honung kan klassas som ett komplett födoämne. Honung sänker inte bara blodtrycket, utan är även en nyckelfaktor när det gäller förmedlandet av nervimpulser.

Vinäger är en annan uråldrig huskur som har stått emot tidens tand. Äppelcidervinäger användes för att bota åkommor långt innan uttryck som "ett äpple om dagen är bra för magen" dök upp. Äpplen innehåller pektin som är en löslig fiber, liksom alla möjliga vitaminer och mineraler. Äppelcidervinäger är rik på kalium som påskyndar celltillväxten. Under många år betraktades äppelcidervinäger som ett "ungdomselixir". Det hjälper mot högt blodtryck och är utmärkt som bot mot kramp. Vinäger användes även av de gamla assyrierna som bot mot öronvärk och under den amerikanska revolutionen och det amerikanska inbördeskriget användes det som både antiseptiskt och desinfekterande medel.

Kineserna har alltid varit experter på huskurer och en av de första civilisationerna som upptäckte ingefärans läkande egenskaper. Ingefära har länge använts för att bota illamående, för att stärka immunsystemet och dämpa inflammationer. Under mer än 2000 år användes selleri i orienten som bot mot högt blodtryck. Nyare forskning visat att selleri innehåller beståndsdelar som minskar högt blodtryck genom att få musklerna som omger blodådrorna att slappna av. 

Några av de bästa huskurerna upptäcktes på slagfältet, under första världskriget, tex. vitlök, krossat i vatten och applicerat på sår på bädd av mossa, som ett fullt tillfredsställande förband i fält och under 1700-talet brukade sjömännen stoppa in en bit shagtobak i sår för att stoppa blödningen.

Man upptäcker snabbt att huskurer var en utmärkt form av första hjälpen.

Man kan alltid prova huskurer

men vid minsta tvivel eller om symptomen kvarstår, skall du alltid kontakta din läkare.

 

Brännskador och solbränna

Brännskador av både 2:a och 3:e graden kräver sjukhusvård, medan milda brännskador av 1:a graden i regel är ytliga och kan behandlas hemma. Alla brännskador kräver nedkylning, så spola ljummet vatten direkt på skadan minst 5 minuter för att minska värmen och lindra smärtan. För frätskador är det livsviktigt att spola av huden med kallt rinnande vatten till långt efter att smärtan har lagt sig. Rengör det skadade stället och ta noga bort all smuts, men utan att skada huden eller området med blåsor.

Kurer mot brännskador

Kurer mot skållningar

Kurer mot solbränna

För omedelbar lindring mot solbränna kan du badda aloe vera eller med citronsaft eller låta en handduk dra i kall te och placera denna över det drabbade stället. Skulle solbrännan förstöra nattsömnen kan du prova med att bada i ett svalt bad med 2 msk bikarbonat.

Kur mot narig hud

Fyll en påse av musli med havre, knyt i ho den och lägg den i ett svalt bad eller låt den dra i varmt vatten och gnid sedan påsen över huden under dagen för att lindra smärta och sveda.

Kur mot brännässlor

Applicera saften från nässelstjälkarna. Krusskräppa som ofta växer i närheten, kan också viras runt det brända stället för att lindra smärta.

VID BETT OCH STICK

Det är viktigt att du vet innan vad det är du drabbats av innan du använder naturmedel och om du är utomlands och utsätts för något okänt flygfä är det alltid bäst att söka läkarvård.

Kurer mot bistick

Kurer mot getingstick

Kontakta sjukvården om du fått insektsbett/stick i munnen eller svalgen pga allergi risker, och risk finns att svullnaden täpper till andningsvägar och kan bli livshotande.

Kurer mot myggbett

För att göra ännu en medel mot myggorna kan du binda ihop några kvistarvav torkad lavendel, mynta och kattmynta. Lägg knippen i en burk och tänd på. Röken maskerar den egna lukten och lurar helt enkelt bort myggorna!

Gör en lösning av pepparrot med hjälp av en halv kopp riven pepparrot och 600 ml sårsprit. Låt pepparroten dra i spriten i 2-3 dagar. Skaka blandningen två gånger om dagen. Sila bort den rivna pepparroten och häll lösningen på flaska.

Du kan använda lösningen mot de flesta bett och stick, mindre sår och ytliga infektioner.

Kurer mot brännmaneter

En kall fuktig tepåse blir ett bra omslag mot bett och stick. Te innehåller garvsyra som hjälper mot svullnaden.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)