Sola säkert i sommar

 

Välj alltid solglasögon som ger 100% UV-skydd så att ögonen får rätt skydd.

- Man bör tänka på först hur väl man tål solen och vilken hudtyp man har. Många överskattar nämligen sin förmåga och utsätter sig för mycket mer sol än man mår bra av. Men det ät ju inte så konstigt eftersom vi bor i ett solfattigt land där vi under nästan ett halvt år får dåligt med ljus. Då är det ju inte så konstigt att man har svårt att hålla sig undan när solen tittar fram.

 

Det är bra att prova olika solskydd så att du hittar ett som du trivs med. Lotion, kräm, mousse eller spray.

Med det bästa alternativet är nog kläder.

 

Med blek hy, fräknar och ljust eller rödlätt hår är risken större att du bränner dig. Håll dig till hög solskyddsfaktorer och stanna gärna i skugga.

 

Om du sällan bränner dig och har lättför att bli brun, tål du solen ganska bra. Men det betyder inte att du är osårbar du måste ändå smörja in dig regelbundet.

 

Tänk på att smörja in dig även när det är molnigt, molnen släpper genom ca 50% av solens strålar.

 

Ju närmare ekvatorn du befinner dig, desto starkare är UV-strålningen. Reser du söderut behöver alltså högre solskyddsfaktor.

 

Applicera rikligt med solskyddsmedel, en handfull till hela kroppen. För lite solskyddsmedel ger lägre skydd än faktorn som anges på förpackningen.

 

Upprepa insmörjningen, särskilt om du svettas, badar eller torkar dig med handuk eftersom en del av skyddet försvinner.

 

Förbered huden för solen med en skön skrubb som avlägsnar döda hudceller, det ger hyn en fin lyster och en jämnare hudton.

 

Ljusa personer löper större risk att bränna sig av solen. Att huden blir röd snarare än brun är ett varningstecken som visar att du bör vara försiktig mad att utsätta dig för direkt solljus.

Tänk på att: Kläder, hatt och solglsögon är enkla och effektiva skydd. Håll dig i skuggan när solen står som högst. Under sommaren brukar det vara vid 11-15.

 

Är din hud ljus, håret blont eller ljusbrunt, du kan bli brun men du bränner huden ofta... då bör du ta det försiktigt med solandet utomhus och i solarium. Det bästa är att ha tålamod och bara exponera dig korta stunder.

Tänk på att: Vara max 10-15 minuter i direkt sol. Använd tunna kläder att skydda huden med, hatt och solglasögon. Snåla inte med solskyddsfaktorn och smörj in dig efter dagens slut.

 

Får huden snabbt en brun färg, har du lätt ljusbrun hud, mörkbruna eller gröna ögon? är håret mörkbrunt eller svart så riskerar du fortfarande att bli bränd. Tråts att du tål solen väl kan det räcka med upp till 30 minuter i solen för att huden ska bli röd.

Tänk på att: solen är mycket starkare utomlands. Exempelvis på hög höjd, vid havet eller på sydligare breddgrader.

 

Har du mörkt hår, din varma hudfärg gör att du tål solen bra. Du blir sällan bränd är det så ger huden naturligt hudskydd. Men tänk på att huden behöver skyddas i början av säsongen innan huden hunnit vänja sig eller om du befinner dig där solen är mycket stark.

Tänk på att: Använd tunna kläder och var försiktig innan huden vant sig vid solen. Använd solskyddsfaktor i början av säsongen.

 

Lite mer att tänka på:

Områdena som i normalt sätt är skyddade för solen är extra känsliga tex huden under fötterna....

 

18 maj 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)