Matfusk ska undersökas extra noga

I fjol skakades Sverige och resten av Europa av den stora hästköttsskandalen. Det är en av anledningarna till att svenska myndigheter nu satsar extra på att stoppa matfusket.

— Vi har fått särskilda anslag för att arbeta med att bekämpa livsmedelsbrott, säger Katarina Bäcklund Stålenheim, statsinspektör vid Livsmedelsverket, till TT.

De svenska myndigheter som arbetar med att kontrollera livsmedelskedjan har uppdaterat sin nationella kontrollplan för de närmaste åren. I den prioriteras exempelvis tydliga mål för kontrollen av djur- och växtskydd och vidareutbildning av personal inom livsmedelskontrollen.

Förutom en extra satsning för att bekämpa livsmedelsbrott gör Livsmedelsverket bland annat även särskilda insatser mot falska närings- och hälsopåståenden om inom livsmedelsområdet.

— När det gäller kosttillskott har vi sett att vi behöver bli bättre på att genomföra kontroller, säger Katarina Bäcklund Stålenheim.

Kontrollplanen har utarbetats gemensamt av Livsmedelsverket, Jordbruksverket, länsstyrelserna, Sveriges Kommuner och Landsting, Statens veterinärmedicinska anstalt och Generalläkaren. Den gäller för åren 2014—2017.

TT

SCANPIX CHRISTINE OLSSON / TT

Skönt att myndigheterna tar tag i detta och får hålla tummarna för att det hjälper...

15 feb 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)