Jag hittade en bra artikel på sidan DN.se Livsstil

Frisk hy med omega 3

De nyttiga omega 3-fettsyrorna från fet fisk och linfrön kan inte bara lindra depressioner – de kan också ge lyster åt hyn. Blåbär som är bra för ögonen och kan göra oss smarta, kan – liksom tomater, spenat, jordgubbar och andra mörkröda bär – stärka kollagenproduktionen och skydda oss mot solens uv-ljus, som är en av de främsta orsakerna till rynkor. Te, liksom plommon och äpplen, kan också ge smidigare hud, medan socker, vitt mjöl och mättat fett har negativa effekter på huden och gör den mer känslig för solen.

Kropp och själ – allt hänger ihop. Det som är bra för hjärnan är också bra för huden. Det påpekar läkaren Helena Nyblom, som nu skrivit en bok om saken, ”Vägen till friskare hud”.

Dessutom är huden starkt kopplad till vår hjärna. På engelska kal­las det för the brain – skin/beauty connection.

Brist på de nyttiga omega 3-fettsyrorna kan vara en bidragande orsak till både hudproblem och psykiska problem, menar Helena Nyblom.

omega 3Hjärnceller och hudceller kommer från samma typ av grundceller som bildas i fosterstadiet, och patienter med svåra depressioner har ofta problem med hyn. Efter några månader med mycket omega 3-rik mat som lax och and­ra feta fiskar, skaldjur, valnötter, rapsolja, krossat linfrö och gröna bladgrönsaker, kan såväl hudproblem som nedstämdhet och koncentrationssvårigheter bli bättre.

För mycket socker och snabba kolhydrater gör att hudens stödje­vävnad, kollagenet, bryts ner snabbare. Vilket gör att huden ser rynkig ut i förtid. Processen kallas glykolisering, och kan bidra till en rad olika sjukdomar. Enligt många experter är tjugo procent av hudens åldrande genetiskt betingat, resten går att påverka med vår livsstil.

Blåbär kan vi också äta mycket av. Det blå färgpigmentet antocyanin, som finns i blåbären, skyddar både våra hjärnceller från att åldras i förtid och bidrar till att stärka huden.

 

website statistics

12 okt 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)