chiafrön

Chiafrön

Chiafrön har använts i tusentals år men är en relativt ny produkt som introducerades på den europeiska marknaden 2009. Chiafrön är en av växtrikets bästa omega-3 källor som är viktigt för hjärnfunktionen och hjärnutvecklingen hos barn, dessutom innehåller de rätt balans mellan omega 3 och omega 6. Fröna innehåller åtta gånger mer omega-3 än lax. Chiafrön binder upp till 12 gånger sin egen vikt, är super för vätskebalansen och underlättande för matsmältningen.

Fröna innehåller bland annat mängder av magnesium, tre gpbger mer järn än spenat och fem gånger mer kalcium än mjölk, samt kostfiber, essentiella aminosyror och antioxidanter. Chia ger också en jämnare blodsockernivå.

En tesked chiafrön har lika mycket fiber som en skål havregryn. Det främjar matsmältningen, är rikt på kalcium och omega-3. Det är dessutom en mycket bra källa till både protein och järn, samt innehåller aminosyror som hjälper kroppen bygga muskler. Kanske är det inte så märkligt att allt fler får upp ögonen för denna supermat.

Det lilla kraftpaketet till frö kan du ha på yoghurten, i salladen eller till och med i grytan. Gör som det legendariska löparfolket Tarahumara i Mexiko och avnjut en Chia Fresca. Denna superdrink är inte bara frisk, fräsch och uppfriskande. Den är dessutom fylld till brädden av Omega-3 fetter, fullvärdigt protein, vitaminer och mineraler. Allt tack vare det lilla chiafröet.

Chia Fresca

1 glas

3 dl vatten

1 msk Chiafrön

1 st pressad lime

1 msk Rårörsocker

Gör så här: Blanda ner chiafröna i vattnet och låt dem ligga och svälla några minuter, rör om. Tillsätt limesaften och söta med rårörsocker efter smak. Som smakvariation kan du byta ut limesaften mot citronsaft

Andra användningsområden:

• Strö dem över sallad, gröt, i müsli, i/på bröd, på pastarätter, med mera.

• Gör en géle genom att blanda 1 del frön med 9 delar vatten, rör om och låt stå. Sen kan du röra ner gélen i gröt, i filen eller använd den som bas i en smoothie.

 

Chia Fresca

Min Chia dryck

Vatten, lime, chiafrön och mynta!

Jag tar och blandar till en kanna med 1 till 2 liter vatten häller i någon matsked frön en lagom skvätt med citron/lime juice (en blandning av de 2 blir jättegott) har jag färsk mynta hemma så tar jag det i eller citronmelissa.

Rör ihop ingredienserna och låt det gärna stå framme någon timma innan förtäring. 

 

Är du sugen på att prova chiafrön

så finns det att köpa i hälsokostbutiker och en del matvarubutiker. Du kan hitta de hos bla. och

27 maj 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)