Är näringsrika och innehåller mycket c-vitamin, mineraler bland annat kalium samt flera sockerarter för att ta vara på björklövens läkande effekter ska de skördas före midsommar. Björklöv innehåller ämnen som hjälper till att lösa upp slaggprodukter som sitter i vävnaderna vilket är bra vid renande kurer. Det sägs vara bra vid hudproblem, ledbesvär och vid reumatisk värk och man kan dricka te av björklöv för att behandla urinvägsinfektioner.

Löven kan man plocka och torka för att kunna använda vid ett senare tillfälle till att ex dricka som te. Björk te kan man använda som ansiktsvatten, mycket fint;) eller till att tvätta håret med.

Björklöven fungerar bakteriedödande och antiinflammatoriskt, stimulerar njurarnas funktion alltså det är både urin- och svettdrivande.

Under vinterhalvåret (oktober till maj) kan knopparna ätas, råa eller kokta. Björk betraktas som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation. Björk kan tappas på sav om våren, innan bladen slår ut. På ett par timmar kan man från en medelstor björk få ut 2–3 liter. Björksaven är drickbar och kan användas vid matlagning. Den kan också kokas för att få tjock, söt björksirap som liknar den mer kända lönnsirapen. Men det är bra att tänka på att björken behöver saven för sin tillväxt att det är bra att tänka på att inte tappa på samma träd hela tiden utan att man byter björk.

website statistics

29 mar 2015

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)