Solbränna

tro det eller ej men man kan bränna sig i solen även under vintern. Snö är mästare på att reflekterar solens strålar, efter bara några timmar på pulkabacken kan en röd näsa göra sig påmind! och inte på grund av kylan.

Har du bränt stora delar av kroppen i solen skall det hjälpa med att koka en kastrull med svart stark te som man häller i badvattnet (badkaret) och bada i det när vattnet är svalt. Tänk på att det ska vara vanliga teblad och inte exempel rooibos som även kallas för järneksbuske. ”Buskens blad bereds som teblad och kallas ibland felaktigt för rött te trots att det inte handlar om blad från teplantan. Rooibos har använts under flera hundra år i Sydafrika som medicinaldryck; rooibos påstås förhindra uppkomst av allergier och lindra kolik, astma, hösnuva, eksem och sömnlöshet. Den innehåller bland annat zink, magnesium, kalcium, mangan och fluor, och även superoxid dismutase, som tros motverka åldrandets oönskade effekter.” Källa: Wikipedia - Rooibos

Te började användas för medicinska ändamål i Kina i slutet av 300 talet. Först i början av 1700 talet ökade handeln med te och friserna föll så att även vanligt folk kunde börja dricka te. Det var tack vare snabbare segelfartyg och det Brittiska ostindiska kompaniet hade det dominerande övertaget. Läs gärna mer om te på: Wikipedia - Te Te har ett högt innehåll av antioxidanter som kan skydda mot sjukdomar och motverka åldrande. Innehåller tein som motverkar trötthet och teanin som är lugnande. Läs mer om te och vad det innehåller: Om te - Innehåll 

 

 

När du glömt att handla eller bara är sugen på en SPA stund kan du enkelt och lätt göra dina egna ansiktsmasker, skrubbkrämer och ansiktsvatten. Det blir inte bara billigare, du kan även vara säker på att det inte finns några konstiga tillsatser som inte skulle vara bra för din hy. Välj gärna ekologiska livsmedel för att undvika gifter som kan finnas i de besprutade frukten eller grönsakerna.

 

Sola säkert i sommar

Välj alltid solglasögon som ger 100% UV-skydd så att ögonen får rätt skydd.

- Man bör tänka på först hur väl man tål solen och vilken hudtyp man har. Många överskattar nämligen sin förmåga och utsätter sig för mycket mer sol än man mår bra av. Men det ät ju inte så konstigt eftersom vi bor i ett solfattigt land där vi under nästan ett halvt år får dåligt med ljus. Då är det ju inte så konstigt att man har svårt att hålla sig undan när solen tittar fram.

 Det är bra att prova olika solskydd så att du hittar ett som du trivs med. Lotion, kräm, mousse eller spray.

Med det bästa alternativet är nog kläder.

 Med blek hy, fräknar och ljust eller rödlätt hår är risken större att du bränner dig. Håll dig till hög solskyddsfaktorer och stanna gärna i skugga.

 Om du sällan bränner dig och har lätt för att bli brun, tål du solen ganska bra. Men det betyder inte att du är osårbar du måste ändå smörja in dig regelbundet.

 Tänk på att smörja in dig även när det är molnigt, molnen släpper genom ca 50% av solens strålar.

 Ju närmare ekvatorn du befinner dig, desto starkare är UV-strålningen. Reser du söderut behöver alltså högre solskyddsfaktor.

 Applicera rikligt med solskyddsmedel, en handfull till hela kroppen. För lite solskyddsmedel ger lägre skydd än faktorn som anges på förpackningen.

 Upprepa insmörjningen, särskilt om du svettas, badar eller torkar dig med handduk eftersom en del av skyddet försvinner. 

 Förbered huden för solen med en skön skrubb som avlägsnar döda hudceller, det ger hyn en fin lyster och en jämnare hudton. 

Ljusa personer löper större risk att bränna sig av solen. Att huden blir röd snarare än brun är ett varningstecken som visar att du bör vara försiktig mad att utsätta dig för direkt solljus.

Tänk på att: Kläder, hatt och solglasögon är enkla och effektiva skydd. Håll dig i skuggan när solen står som högst. Under sommaren brukar det vara vid 11-15.  

Är din hud ljus, håret blont eller ljusbrunt, du kan bli brun men du bränner huden ofta... då bör du ta det försiktigt med solandet utomhus och i solarium. Det bästa är att ha tålamod och bara exponera dig korta stunder.

Tänk på att: Vara max 10-15 minuter i direkt sol. Använd tunna kläder att skydda huden med, hatt och solglasögon. Snåla inte med solskyddsfaktorn och smörj in dig efter dagens slut.

 Får huden snabbt en brun färg, har du lätt ljusbrun hud, mörkbruna eller gröna ögon? är håret mörkbrunt eller svart så riskerar du fortfarande att bli bränd. Trots att du tål solen väl kan det räcka med upp till 30 minuter i solen för att huden ska bli röd.

Tänk på att: solen är mycket starkare utomlands. Exempelvis på hög höjd, vid havet eller på sydligare breddgrader. 

Har du mörkt hår, din varma hudfärg gör att du tål solen bra. Du blir sällan bränd är det så ger huden naturligt skydd.  Men tänk på att huden behöver skyddas i början av säsongen innan huden hunnit vänja sig eller om du befinner dig där solen är mycket stark.

Tänk på att: Använd tunna kläder och var försiktig innan huden vant sig vid solen.  Använd solskyddsfaktor i början av säsongen.

 Lite mer att tänka på:

Områdena som i normalt sätt är skyddade för solen är extra känsliga tex huden under fötterna....

 

När du är i solen skickar kroppen mer antioxidanter till huden. Fyll på innan du solbadar, grönt tee är en utmärkt källa.

 • Om du lyckats att bränna dig i solen kan du använda yoghurt, gurka, tepåsar eller vinäger för att lugna svedan.
 • Doften av Tea Tree är frisk med en lätt träaktig ton. Den får dig att landa när känslorna svallar över. Tea tree olja har många fina egenskaper eftersom den anses vara mycket verksam mot bakterier, svamp och virus.

 • Kallt grönt té kan användas som ansiktsvatten. Fukta en bomullstuss och badda ansiktet.

 • Använd serum och vitaliserande oljor på natten då huden vilar och kan tillgodogöra sig innehållet.

 • Olivolja för att skydda cell- & cellmembran. Olivoljan innehåller antioxidanter och olein. Olein är en fettsyra som hjälper att skydda cellmembranet. Antioxidanterna (E-vitaminet) skyddar cellen från att bli solbränd.

  - Olivoljan är mer som en hjälp och en after sun. Det finns ingen uttalad solskyddsfaktor av att äta olivolja och måste också ätas regelbundet. Ta en matsked innan du solbadar.

 • Morotsolja, har en naturlig solskyddsfaktor mellan 38-40. 

 • Vetegroddsolja, har en naturlig solskyddsfaktor på 20.

 • Hallonfröolja, har en naturlig solskyddsfaktor mellan 28-50.

 • Skyddet från oljorna ovan får du genom deras höga halter av antioxidanter, vitaminer och Omega-3 & 6 i fettsyrorna.

Har du varit på soligare breddgrader eller passat på att njuta av solen här hemma?  eller

Tips! för att behålla solbrännan längre när du fått färg... använda gärna peeling eller skrubba bort de döda hudcellerna på hudens översta hudlager... med t.ex. en skrubbhandske eller skrubb / peelingkräm. Återfukta brännan dagligen med kräm eller lotion så behåller du din gyllenbruna färg.

De dagar du har utsatt huden för extra mycket sol kan en lugnande kräm med Aloe Vera vara ett alternativ, den stimulerar cellåteruppbyggnaden och återger en trött och torr hud sin lyster.

9 dec 2015

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)