Naturlig hudvård

Många är oroliga över kemikalierna som man exponeras under vardagen. Flera väljer ekologiskt i mataffären. Kanske är det inte så konstigt att många ifrågasätter innehållet i skönhetsprodukter. Vad tvättar jag håret med? Vad smörjer jag kroppen med? Vad finns i tandkrämen? Det vi smörjer på oss påverkar hur vi mår och hur vi kommer att må senare. Därför är det viktigt att vi vet vad huden mår bra av och vad som är mindre bra. En hud i balans har en naturlig lyster. Det är också det bästa för miljöns skull och för din hälsa. Du blir snyggare med naturlig lystern och det blir trevligare att se sig själv i backspegeln.

Många företag hakar på den gröna skönhetstränden och lovar en kemikaliebantning. Produkterna marknadsförs som naturliga men ack består till största delen av mineraloljeprodukter och mycket små mängder av de naturliga ingredienserna.

 

Några tveksamma ingredienser:

  • Mineralolja - Kan också kallas paraffinum liquidum, vaselin, paraffin eller medicinsk vitolja. En ändlig resurs och svår för naturen att bryta ner. Mineralolja har lagrats i jordens inre i tusentals år den har bättre hållbarhet och härsknar inte, den sägs också vara mindre allergiframkallande än vegetabiliska oljor. Men det betyder också att den inte går in i huden som vegetabiliska oljor gör. Mineralolja tillför inget till vare sig huden eller hälsan.
  • BHT/BHA - En känd allergen som kan påverka immunförsvaret, levern och sköldkörteln. Kan även vara skadlig för foster.
  • Silikoner - Har ofta långa namn som slutar på -cone eller -xone. Görs av mineralolja och är svårt för naturen att bryta ner. Förekommer ofta i naturlig mineralsmink.
  • Triclosan - Miljöfarligt och svårnedbrytbart ämne. Finns i både tandkräm och mjällshampo.
  • PEG - Gör så att vatten och fett kan blandas. Kan vara canserframkallande beroende på hur det har framställts och är icke nedbrytbart för naturen. Propylparaben och butylparaben - är ett konserveringsmedel som misstänks vara hormonstörande.

Bra att tänka på - en produkt är ekologisk betyder det inte att den är miljömärkt men givet vis finns det produkter som har båda delarna. Ett bra skäl till att välja miljömärkt är att vissa kemikalier i dagens skönhetsprodukter är ifrågasatta. Många vanligt förekommande ämnen i såväl naturliga som konventionella alternativ misstänks vara skadliga för både hälsan och miljön.

För att undvika de mest hälsovådliga och miljöskadliga ämnena i hudvård och smink rekommenderar Naturskyddsföreningen att du väljer miljömärkta produkter. Märkningar som Bra miljöval och Svanen granskar alla ingredienserna efter strikta krav på både miljö och hälsa. Det är viktigt för även naturliga ämnen kan vara allergiframkallande.

 

website statistics

 

9 sep 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)