Läste en artikel på svt.se den är visserligen från förra året, men kan ju vara läsvärt ändå. Tanken är väll bra men om man bränner sig och inte känner smärtan är det väll ändå inte så bra, eller?

Bränna sig i solen

Nu tror forskare att de hittat ett sätt att lindra smärtan som man får efter att man har bränt sig i solen.

När vi bränner oss i solen beror det framför allt på att vi fått för mycket UVB-strålning. I måttliga mängder är den bra för oss eftersom den startar bildningen av D-vitamin i huden. Men UVB-strålningen gör också att huden åldras fortare och att risken för hudcancer ökar.

Smärta kopplad till särskild molekyl Ny forskning från USA ger en förklaring till varför solbränna gör ont. Enligt forskarna är nya solskyddsmedel redan under utveckling även om det sannolikt dröjer flera år innan de dyker upp i handeln.

– Resultaten är tänkta att användas för att ta fram solskyddsmedel som man använder innan man solar för att minska den smärta som en solbränna kan orsaka, säger forskaren Wolfgang Liedtke.

Det forskarna har upptäckt är att den smärta som solbränna orsakar är kopplad till en proteinmolekyl i överhuden som kallas TRPV4. Molekylen hjälper till att reglera den kemiska balansen i hudcellerna. När UVB-strålarna från solen kommer i kontakt med huden så ökar molekylens aktivitet. Det leder till att hudcellerna får en förändrad kemi som gör dem mer känsliga för smärta.

Smärtan kan lindras Experiment på möss visade att smärtan minskade kraftigt när forskarna blockerade molekylen TRPV4. Efter att ha gjort försök även på odlad mänsklig hud tror forskarna att det fungerar ungefär likadant när människor utsätts för alltför mycket UVB-strålning.

Solskyddsmedel som hämmar TRPV4 skulle därför kunna vara nyckeln till att slippa smärta och obehag som är förknippat med överexponering i solen. Forskarna utesluter inte heller att en blockering av TRPV4 skulle kunna innebära ett skydd även mot vävnadsskador och cancer i huden.

– Det återstår dock att se och behöver utforskas med fler experiment. Därför ser vi framför oss att TRPV4-blockerare ska användas tillsammans med traditionella solskyddskrämer, säger Wolfgang Liedtke.

Studien publiceras i veckans nummer av den vetenskapliga tidskriften PNAS. Källa: svt.se/lindra solbrännan

26 maj 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)