Pormaskar (eller komedoner som det riktiga namnet är) uppstår då dina porer blir tilltäppta av fett och kroppens naturligt producerade talg. När du sedan klämmer på dina porer släpper trycket och talget kommer ut i form av en mask och det är därför som det kallas för pormaskar. Om du inte klämmer dina pormaskar kan de angripas av bakterier då de fortfarande ligger i de täppta porerna. Bakterierna bryter ner de instängda fettet vilket i sin tur kan ge upphov till inflammation. En inflammation av dina porer är det som vi i dagligt tal brukar kalla för finnar. Många lider av finnar, och speciellt yngre människor har lätt få dessa irriterande små rackare. Så kan du motverka finnar; Det finns ingen mirakelkur mot finnar och acne. Det enda som garanterat bidrar till att hålla finnarna borta är att hålla ditt ansikte och dina porer fria från fett, smuts och talg. Att hålla ansiktet rent kan vara lättare sagt än gjort, och att tvätta ansiktet för ofta med starka tvålar eller andra rengöringsmedel kan också ge negativa konsekvenser så som uttorkad eller irriterad hud.

Istället bör du emellanåt försöka rensa dina porer på djupet genom att exempelvis besöka en hudvårdsklinik. Hudvårdsspecialisterna är duktiga på ansiktsbehandlingar där dem klämmer dina porer och rensar bort smuts och talg på djupet. En ansiktsbehandling kan dock vara ganska dyr och pengarna springer lätt iväg, speciellt om du behöver rensa dina porer ofta.

Ett billigare men fullt så effektivt alternativ kan vara att köpa hudvårdsprodukter. En behandling som har visat sig vara effektiv är den så kallade svarta lermasken "Suction black mask" från Pilaten, vilket är en ansiktsmask som motverkar finnar. Behandlingen fungerar på så sätt att du smörjer in ansiktet med den trögflytande krämen som tränger djupt ner i ansiktets porer. När ansiktsmasken sedan stelnar efter omkring 30 minuter avlägsnar du försiktigt ansiktsmasken som drar med sig talg, smuts och andra orenheter från porernas rötter.

Oavsett vilken typ av ansiktsbehandling eller hudvårdsprodukt du använder för att motverka och bli av med dina finnar måste du alltid komma ihåg att återfukta ditt ansikte efteråt. Huden mår inte bra av att vara torr, och därför bör du se till att smörja in din hud med en skonsam ansiktskräm eller mjukgörande ansiktsbehandling efteråt.

5 mar 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)