Fattigmat eller kanske rikemansmat?

Har man det lite dåligt ställt ekonomiskt eller vill man bara boosta med vitaminer och mineraler är det ett super tillfälle att dra nytta av skogen under sommaren :) Där växer det mesta allt från vildhallon till blåbär ätbara blommor och blad. Efter några timmars plckande av hallon blev det jätte gott med en smörgås "Skogens delux" innehållande gubbens nybakta bröd med margarin, ost, tomat från skogen: Kirskål (ätbart ogräs), harsyra, skogsviol och rödklöver. Smakade ljuvligt!

Smörgås med blommor och blad

Sedan gjorde jag en paj med vaniljsås med diverse bär från skogen och några frysta jordgubbar. Tyvärr hade jag otur att någon annan hunnit tömma skogen på i stort sätt alla blåbären men någon enstaka hittade jag i alla fall ;) 

Blid på lyxet ser du här den var super god och tycker man om kakor så är denna pajen kalas!

 

Bärpaj

Recept på Bärpajen

Ingredienser:

180g smör eller margarin

1 msk vaniljsocker

0,5 dl strösocker

0,5 dl ljus sirap

3 dl havregryn

3 dl vetemjöl

Fyllning:

4 portioner vaniljsås eller lätt vispad grädde smaksatt med vaniljsocker

ca 500 g bär exempelvis hallon, blåbär, vinbär, jordgubbar, smultron eller annat som är gott!

Gör så här: att du blandar alla torra ingredienserna till pajdegen, smält smör eller margarin och blanda i sirap. Rör ner det smälta sirapssmöret med torrvarorna och blanda ihop det ordentligt. Ta en pajform och tryck i degen med exempelvis en sked eller fingrarna.

Grädda pajskalet i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter så att den får fin färg. Ta ut den och låt pajskalet svalna. Häll på vaniljsås och eller grädde när pajskalet har kallnat och dekorera med bär. 

Jag gjorde så denna gång att jag skar ut färdiga "tårtbitar" av pajskalet som vi själv fick lägga vaniljsåsen på och fylla med bär efter smak och tycke. Jätte trevligt att äta och pyssla med ute i trädgården.

Samtidigt blir inte pajskalet så blött och mjukt m man väntar med att lägga på vaniljsåsen och bären vilket ger lite krispig konsistens och smak av havrekakor.

Hallonskörd

Dagens Hallonskörd

Kirskål

Dagens skörd av Kirskål

 

3 aug 2015

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)