Om du är fixerad vid dina porer kan du lida av porexi

Kvinnorna som deltog i studien var villiga att ge upp alkohol, Facebook, och att raka sina ben om de bara hade mindre pormaskar. Nästan hälften av alla kvinnor känner att deras porer är för stora och skulle kunna tänka sig att offra många saker för att bli av med dem.

23 procent skulle ge upp alkohol under ett helt år, 17 procent skulle kunna tänka sig att skippa Facebook och andra sociala medier och 11 procent skulle kunna tänka sig att sluta raka sina ben, enligt en studie där 2 000 kvinnor deltog. Studien är gjord av Harris Poll på uppdrag av L'Oreal Paris. Nästan en av tre kvinnor (28 procent) är mer oroade över sina pormaskar än mängden ansiktstrynkor.

Dermatologer har till och med myntat termen porexi för att beskriva kvinnor som har besatthet över sina porer. Vägen mot "porfektion" börjar redan i tidig ålder hos de kvinnor som ser det som ett stort problem. 21 procent av alla kvinnor berättar att de började upptäcka storleken på pormaskarna när de var mellan 15-20 år. En av tio kvinnor är så medvetna om sina porer att de undviker att ta selfies, medan 19 procent erkänner att de lägger på filter för att redigera bort sina brister.

En normal vuxen har fem miljoner porer på kroppen och cirka 20 000 i ansiktet, och 13 procent tänker på porernas storlek 7 eller fler gånger i veckan. Storleken bestäms till stor del av genetik, olja, smuts och döda hudceller som samlas på ansiktet. Solskador och att man trycker på pormaskar och akne felaktigt kan göra dem större.

Men frågan är: Kan man reducera dem? Läkaren Debra Jaliman berättar att produkter som innehåller vitamin A och retinol gör att porerna kan se mindre ut genom att man ökar på cellförnyelsen i ansiktet. Det finns också receptbelagd medicin som kan minska storleken, men allt är endast tillfälligt.

Det enda som kan minska porerna permanent är laserbehandling. Det finns dock goda nyheter för de 14 procent som oroar sig för sina porer vid dejting: De bryr sig inte så mycket om storleken när de kommer nära ansiktet. Över 50 procent av alla män som dejtat kvinnor säger att det inte ens slagit dem hur stora porerna kvinnan de dejtar haft.

Källa: Expressen

16 jun 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)