Fler än någonsin dör av hudcancer

Fler svenskar än någonsin dör av hudcancer, malignt melanom

På tio år har antalet döda ökat med 39 procent. Det visar en rapport från Cancerfonden.

År 2002 dog 380 svenskar av malignt melanom år 2012 dog 528 personer till följd av hudcancer. Ökningen beror på att fler drabbas, malignt melanom är den snabbast ökande cancerformen. Mellan 2003 till 2012 har antalet fall ökat med hela 74 procent.

Cancerfondens kartläggning visar också att det råder en akut brist på hudläkare och de hudläkare som finns är ojämnt fördelade över landet.

I Stockholm går det exempelvis 20 777 invånare per hudspecialist, jämfört med 68 305 i Dalarna som är det landsting med minst antal hudspecialister i förhållande till befolkningens storlek.

Källa: Dagens Nyheter

Brännskador i solen

Framför allt hos barn ökar risken för malignt melanom (elakartad hudcancer). Var därför noga med att smörja in dig under solsemestrar och soliga vinterdagar i skidbacken.

Man kan bli rynkig och få icke-elakartade hudtumörer av att vistas mycket i solen, men den elakartade hudcancern - malignt melanom - anses uppkomma i första hand om man bränt sig mycket och ofta. Det är inte farligt att bli brun, men det är farligt att bli bränd! Ovanstående resonemang gäller för en befolkning – inte nödvändigtvis för den enskilda individen. ”Alla” har bränt sig i solen nån gång och det är lätt att få dåligt samvete för att man själv gjort detta eller att ens barn har bränt sig.

Skyddande pigment Solstrålning stimulerar huden att bilda det skyddande pigmentet melanin (så att man blir brun) och förtjockar även huden som ett ytterligare skydd. Detta tar cirka 2-3 dagar från solandet. Man ska vara försiktig med solandet innan det skyddande pigmentet bildats, det vill säga undvika att bli rödbränd i solen. Har man inget skydd ger UV-strålarna brännskador och skador på cellerna. Barns hud är extra känslig och barn under 1 år bör överhuvudtaget inte vistas i solen. Skydda barnen i solen med solhatt och t-tröja (vilket förstås även vuxna bör bära).

Tips för den som vill bli brun utan att bli bränd:

Kläder ger bästa solskydd. Solskyddskräm är bara ett komplement. Solbrännan blir lika djup och snygg om man solar sakta och skyddar sig med solskyddskräm/skugga. Stryk på solskyddskräm tjockt och gärna ytterligare en gång efter 30 minuter, Du har då ett skydd som varar i ca 8 timmar, det vill säga i regel behöver man inte smörja in sig mer den dagen. Många solskyddskrämer är ”vattensäkra”, vilket innebär att man inte behöver smörja in sig efter bad. Tänk på att vistelse vid snö, vatten, sand och på höga höjder ger extra solstrålning. Solen tar också i skuggan (genom reflektion av strålarna till huden) och under vattnet.

Undvik solen mellan kl 11 och kl 15 på sommaren (då den står som högst på himlen).

Farliga fläckar Melanom förekommer knappast hos barn. Det upptäcks vanligast kring 50-årsåldern, men förekommer även hos yngre vuxna. Det är den cancerform som ökar mest, vilket man anser beror på att vi under de senaste 40-50 åren har ändrat våra solvanor. Det senaste tillskottet i våra solvanor – vintersemester i sydostasien, då vårt pigment är svagt – kommer troligen att innebära att melanom fortsätter att öka i ytterligare 20-30 år.

Melanomet visar sig oftast som platta, brun-svarta fläckar: Större än 5-6 mm Ojämn form Ojämn pigmentering, flerfärgad (brun och svart och kanske även vit och röd) I vissa fall kan malignt melanom bilda dottertumörer på andra ställen i kroppen. Men chansen att klara sig från malignt melanom är god, mer än 80 procent av patienterna blir botade. Ju tidigare man upptäcker den desto bättre.

Om du är osäker eller orolig över någon fläck - dra dig aldrig för att fråga din doktor - det är bättre att fråga en gång för mycket!

Ofarliga fläckar Följande är sällan farliga tecken i samband med fläckar: Upphöjdhet (upphöjda fläckar med jämn färg och form är oftast de snällaste Blödning (ofta upphöjda förändringar, som man rivit på)  Fläckar som sitter på händer, fötter, midja eller under BH-banden.

Behandling av malignt melanom Man tar bort fläckarna kirurgiskt genom att skära bort dem och sy ihop under lokalbedövning. De borttagna fläckarna analyseras sedan i mikroskop. Visar det sig sedan att det är ett melanom gör man ofta ytterligare en operation, eftersom man alltid måste ha minst 1 centimeters marginal med frisk hud runt melanomet.

I vissa fall kan malignt melanom bilda dottertumörer på andra ställen i kroppen. Men oftast har patienter med malignt melanom en god prognos, om melanomet upptäcks tidigt har man en stor chans att klara sig.

16 May 2014

© 2012-2024 Hud.n.nu. Alla rättigheter förbehållna.
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)