Den ovanligt varma vintern har varit uppskattad hos många – inte minst bland landets alla fästingar som nu spås bli fler till sommaren jämfört med tidigare år. Ett mildare klimat under vinterhalvåret leder i regel till att de besvärliga krypen förökar sig i högre utsträckning. Inför sommarsäsongen tipsar FästinG om hur du bäst skyddar dig från att bli biten. Produkten har bevisad effekt mot fästingar och gör hudytan ”osynlig”.

Våren har kommit ovanligt tidigt i år och den höga temperaturen har lett till att landets fästingar redan har vaknat till liv. Fästingar trivs bäst i fuktigt väder i miljöer med högt gräs och buskar. Fästingbett kan leda till en rad allvarliga sjukdomar, som borrelia och TBE. Frekvensen av borrelia och TBE har ökat i Sverige i takt med att den vanliga fästingen (Ixodes ricinus) har ökat i utbredning och populationstäthet. Detta tros ha sin orsak i att mildare och kortare vintrar ger ökad överlevnad av fästingar.

Det är att rekommendera att klä sig i byxor och långärmat när man rör sig i fästingtäta områden, något som kan vara en rejäl utmaning under de varma sommarmånaderna. För att minska risken för att bli biten bör man därför använda sig av fästingmedel.

FästinG är en spray som appliceras på huden och ger ett bevisat skydd mot fästingar i upp till fyra timmar. Produkten innehåller en aktiv ingrediens som gör hudytan osynlig för fästingens styrmekanism och på så vis försvårar för krypet att hitta sitt byte. Som förälder känns det tryggt att man kan använda FästinG på sina barn som fyllt 3 år.

Det finns många huskurer mot fästingar såsom att man ska äta vitlök och rosmarin, men dessa huskurers egentliga effekt saknar oftast vetenskaplig grund. Det är inte själva doften i sig som skrämmer bort fästingen.

– Tvärt emot vad många tror, så går det inte att bevisa att fästingar faktiskt undviker att bita en på grund av att man använder produkter som har en intensiv illaluktande doft. Hemligheten är istället att använda sig av en produkt som har en aktiv substans som stör fästingens möjlighet att registrera sitt byte, säger Emelie Grönsterwall, kvalitetsansvarig på Midsona Sverige AB.

FästinGs bästa tips för att undvika att bli biten i sommar:

• Undvik buskar och högt gräs. Fästingar trivs bäst i områden med buskar och högt gräs. Vid fuktigt väder är fästingen extra aktiv.

• Applicera fästingspray kontinuerligt. FästinG skyddar väsentligt mot fästingbett upp till 4 timmar efter applicering. Tänk på att spraya på ett nytt lager om du vet att du ska vistas utomhus under längre tid än så.

• Täck så mycket av kroppen du kan. Bär gärna långbyxor och stoppa in dem i strumporna när du vistas i områden med risk för fästingar.

Undersök kroppen när du kommer hem. Undersök kroppen direkt när du kommer hem efter att ha vistats i naturen. Titta extra noga på ställen där huden är tunn så som knäveck, navel och ljumskar.

Om FästinG: FästinG är en repellerande spray. Den sprayas över oskyddad hud vid vistelse i områden där det finns fästingar. Sprayen minskar väsentligt risken för fästingbett i upp till 4 timmar. FästinG säljs i alla apotekskedjor och på ICA från maj i en sprayförpackning som innehåller 60 ml.

Cirkapris: 99 kr

Användning: Sprayas max två gånger per dag på utsatta kroppsdelar. Ej för barn under 3 år

Fästingen

Är idag ett gissel för många djurägare. Att fixa fästingen utan kemikalier låter nästan för bra för att vara sant. Men tack vare Fixodida Zx™ är det numera möjligt. Produkten är ett giftfritt alternativ som visat sig motverka fästingangrepp på både hund och katt utan negativa sidoeffekter. Regelbundet intagande av produkten stimulerar även pälstillväxten samt motverkar dålig andedräkt finns att köpa hos de har även "Eilas Schampo Tea-Tree" - Schampo med 2% tea-treeolja och örter. Bra vid klåda i hårbotten och mot hårlöss. Kan även användas till djur. pH 5,5.

(Milt schampo med tea-treeolja och örter. Även för pälsdjur - håller fästingar på avstånd.)

Fler fästing produkter hittar du hos

8 maj 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)