Bikarbonat

 

Vanligt natriumbikarbonat, som är den aktiva ingrediensen i bakpulver, har en rad läkande effekter på kroppen – för att det ändrar pH-balansen och ökar syresättningen till cellerna. Du kan testa att göra bad, dricka det, spraya det på kroppen och nedan redogörs för fantastiska resultat och hur man gör.

 • Bikarbonat används även mot myror i hemmet och det tar bort lukter, fläckar m.m. En burk med litet bikarbonat under diskbänken absorberar tar bort dålig lukt.

Om man får positiv effekt av bikarbonat i kroppen tyder det på att man har en andning med förbättringspotential. Det innebär en hämmad andning som sänkt kroppens nivåer av koldioxid och skapat en pH-obalans. Det kan orsakas av stress, obalanserd kost, sömnbrist, infektioner m.m.

Bikarbonat (HCO3-) innehåller stora mängder koldioxid (CO2). Ett bad i bikarbonat blir som ett egentillverkat koldioxidbad, då vi tar upp en del koldioxid genom huden. Koldioxid verkar genom att

 1. a) vidga blodkärlen så att cirkulationen till hud och muskler ökar.
 2. b) sänka pH i blodet så att mer syre levereras till vävnaden (Bohr-effekten).

Koldioxidbad är vanligt i Japan och Tyskland, både naturligt varma källor som innehåller mängder av koldioxid och konstgjorda koldioxid-bad där de sprutar in koldioxid i gasform i vattnet. Ett exempel är en japansk forskningsstudie med en patient som fotbadade två gånger per dag à 10 minuter i tre månader och kunde undvika amputation. Hon kunde även gå för egen maskin från sjukhuset, dit hon kom in i rullstol. Japanerna som gjort studien har framgångsrikt behandlat 200 patienter med koldioxidbad, där de har sprutat in koldioxid i gasform i vattnet.

Användare har rapporterat följande resultat i Sverige:

 • "Eksemet som jag haft sedan slutet på 80-talet och som bara bleknat o blivit bättre på sommaren, har nu slutat klia o värka. Det har också bleknat och huden fjällar inte heller. Jag hoppade över en dag med fotbad och då började det klia lite. Får nog hålla på ett tag dagligdags" Kommentaren skrev hon efter att ha använt det i 3-4 dagar.
 • En kvinna som utbildat sig till andningsinstruktör hos Anders Olsson på Sorena "Jag har en gammal ryggskada. Stress och tunga lyft gjorde att den blev värre häromdagen. Efter att ha gått böjd som en gammal gumma i ett par dagar kom jag på att jag kunde testa bikarbonatbad. Efter 15 minuter började ryggvärken släppa, och när jag efter 20 minuter gick ur badet var värken helt borta och jag kunde stå upprätt".
 • En 63-årig fd elitfotbollspelare säger – "Igår tränade jag riktigt hårt i 2½ timmar - 1 tim inomhusfotboll med tillhörande 3 X 3 minuters maxlöpningar och avslutning med 10 minuters trapplöpning och endast näsandning. Efteråt körde jag med Relaxatorn. En timme senare var jag på gymmet och körde 45 min styrketräning och avslutade med en mils joggning på 45 min. Jag andades genom näsan under hela träningen, avslutade med ½ tesked bikarbonat och när jag kom hem tog jag ett bikarbonat-bad. När jag steg upp ur badet kände jag mig lätt som en fjäder. Och i morse var jag hur pigg som helst. HELT otroligt, jag är ju trots allt 63 år!"
 • En kvinna som hostat i åtta veckor tog ½ tesked bikarbonat vid två tillfällen första och vid ett tillfälle nästa dag. På natten efter andra dagen blev hon av med sin hosta.
 • En läkare som vill börja forska om andning berättar: "Provade med bikarbonat bara under dag två med influensa och dagen därpå kände jag mig så frisk igen att jag kunde genomföra yogapass i fyra timmar. Spännande om det kan vara så enkelt men onekligen värt fortsätta utforska."
 • En man hade haft en spricka mellan lilltån och näst minsta tån i flera år: "Efter tre fotbad med bikarbonat hade sprickan försvunnit. Hur coolt som helst då jag testat mängder av olika saker genom åren! Har också sköljt munnen med bikarbonat och märker att tänderna blir vitare. När jag tar ett helkroppsbad blir jag otroligt avslappnad."

 

Så här gör du:

 • Vid bad ta 1 dl till ett halvfyllt badkar.
 • Vid fotbad ta 1 matsked till ca 5 liter vatten och bada i 10 minuter.
 • I dryck tag ½ tesked i 2 dl vatten. – (OBS! ej i samband med mat eftersom pH ska hållas lågt då.)
 • Vid munsköljning ta 1 kryddmått bikarbonat och 1 matsked vatten och skölj 1-2 minuter.

Andra användningsområden:

 • En deodorant gjord på bikarbonat, och istället för att trycka tillbaka svetten tar denna deodorant bort lukten.
 • Fyll en 100 ml sprayflaska med vatten och en halv tesked bikarbonat och sprayar varje morgon litet i ansiktet och masserar/tvättar i ett par minuter – och huden blir lenare och får mer lyster.

Kopplingen bikarbonat-koldioxid är ju väldigt intressant. Koldioxid används ju också inom livsmedelsindustrin för sin anti-bakteriella verkan. Till exempel förpackas ost och bröd i 100 % koldioxid. Ett par svenska karolinska-forskare menar att 100% koldioxid som tillförs ett operationssår under operationen ger en snabbar återhämtning och minskar riskerna för blodpropp.

 

Studier från början av 1900-talet visar exempelvis att under ett utbrott av en allvarlig influensaepidemi klarade sig de som intagit bikarbonat undan influensan helt eller fick endast lindriga symptom. Även för att förhindra eller lindra vanliga förkylningar har bikarbonat visat sig vara något att lita på. Bikarbonatet har också en förmåga att neutralisera den sura magsaften, så en halv tesked bikarbonat i ett glas vatten kan råda bukt på magkatarr. Att ta ett bad med bikarbonat i badvattnet (1dl till halvfyllt badkar) lär var vitaliserande på flera sätt. Bikarbonatet innehåller stora mängder koldioxid och när du lägger dig i badvattnen tar huden upp koldioxiden vilket vidgar blodkärlen och cirkulation till hud och muskler ökar. Blodets pH-värde kommer också att sänkas och det i sin tur gör att mer syre kommer ut i dina vävnader. Har du problem med värk i kroppen kan ett varmt bad med bikarbonat göra susen.

Källor:

http://traningslara.se/bikarbonat-ett-tillskott-det-nastan-aldrig-pratas-om/

http://blogg.passagen.se/sannaehdin/entry/bikarbonats_l%C3%A4kande_f%C3%B6rm%C3%A5ga

http://ulrikagabriel.blogspot.se/2012/11/bikarbonat-en-halsokur.html

 

Tvätta håret med bikarbonat och skölja det med äppelcidervinäger. Dosering beror på mängden hår men prova med ca 2tsk bikarbonat med lika delar vatten rör ihop oh gnugga in i hårbotten låt det verka en stund skölj sedan genom håret. Skölj håret med äppelcidervinäger som ger glan till håret ta ungefär 2tsk äppelcidervinäger och blanda med 2 dl vatten häll det över håret massera in låt verka några minuter och skölj bort.

Äppelcidervinäger är en mycket gammal huskur för att få ett blankt och lättskött hår.

Bikarbonaten är, tvärt emot vad vi kanske tror, en helt naturlig produkt. Bikarbonat finns i allt som växer och således också i människokroppen. Bikarbonat är bra både in- och utvärtes. Min syn på bikarbonat och bakpulver har ju klart ändrats till.... annat :)

 

 

website statistics

31 aug 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)